* Cei mai recompensaţi sunt angajaţii din societăţile de intermediere financiară, cărora le intră, lunar, în buzunare, circa 850 de euro
Câştigul mediu salarial în luna aprilie s-a situat la 1.436 lei, fiind în scădere faţă de luna martie cu aproape 75 de lei, pe fondul creşterii şomajului şi a dificultăţilor financiare, potrivit datelor publicate, ieri, de către Institutul Naţional de Statistică (INS).
Câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.973 lei, cu 4,9% mai mic faţă de luna precedentă.
"Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţile de intermedieri financiare (3.620 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (803 lei)", se arată în comunicatul transmis de INS.
Indicele câştigului salarial real pentru luna aprilie 2010 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 94,9%.
În majoritatea activităţilor economice, nivelul câştigului salarial mediu net a fost în scădere în martie faţă de luna martie 2010, când s-au acordat prime ocazionale, respectiv premii anuale, al 13-lea salariu pentru anul trecut şi primele de Paşte, sume din profitul net şi din alte fonduri (tichete cadou).
Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor din tutun, cu 31% , respectiv în intermedieri financiare, cu 17%.
Şi activităţile miniere şi petroliere au consemnat scăderi consistente, salariile în aceste sectoare coborând cu până la 14%.
Totodată, s-au înregistrat scăderi cu între 8% şi 10% în captarea, tratarea si distribuţia apei, fabricarea echipamentelor electrice, repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor, colectarea şi epurarea apelor uzate, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, g