Ungaria a depăşit faza aplicării măsurilor dure de constrângere a populaţiei în vederea depăşirii crizei. România abia acum începe să le aplice. Guvernul ţării vecine îşi asumă astăzi în Parlament deciziile anti-criză. Planul prezentat astăzi vizează mai curând zona economică.
Executivul de la Bucureşti nu a luat până acum nicio măsură anti-criză. Ieri, premierul Emil Boc a mers în Parlament pentru a-şi asuma răspunderea pentru pachetul de legi prin care salariile bugetarilor sunt reduse cu 25%, iar pensiile cu 15% până la sfârşitul lui 2010.
Mai citiţi şi:
STUDIU Peste trei sferturi dintre români au fost afectaţi de criză / Femeile, antreprenorii şi şomeri, printre cei mai vulnerabili
Încrederea în Europa Centrală, în creştere
Criza îi sacrifică pe profesorii din Europa: în Portugalia se închid şcoli, iar în Lituania dascălilor li s-a tăiat 30 la sută din salariu
După greva generală de săptămâna trecută circa 2.000 de sindicalişti l-au aşteptat ieri pe premier la porţile Parlamentului şi i-au cerut să demisioneze. Protestatarii, printre care s-au numărat şi pensionari, au cerut suspendarea şi judecarea preşedintelui „chior" şi „beţivan", şi demiterea guvernului de „hoţi" şi„criminali".
„Contează să-i facem pe parlamentari să voteze moţiunea de cenzură. Sectorul privat a suportat deja nişte măsuri de austeritate, dar este vorba numai de salariaţii din privat, nu şi de patroni. Aici este imoralitatea deciziilor guvernamentale", a afirmat Bogdan Hossu, liderul Cartelului Alfa.
Ion Popescu, preşedintele Confederaţiei Meridian, speră că măsurile nu vor fi aplicate: „Vrem o repartizare echitabilă a costurilor crizei", a spus Popescu. Sindicaliştii au declarat că vor protesta în fiecare zi, urmând ca atunci când se votează moţiunea de cenzură să scoată în stradă circa 20.000 de oameni.
100 de asiste