Proaspeţii absolvenţi de liceu sunt aşteptaţi de facultăţile de profil din ţară cu peste 3.000 de locuri bugetate. Universităţile de medicină din ţară aşteaptă să primească noua generaţie de studenţi, înscrierile în învăţământul superior urmând să înceapă pe 8 iulie.
Facultăţile de medicină se menţin în topul celor mai căutate, cu o medie de 4 candidaţi pe loc. Majoritatea se pregătesc să organizeze examenul de admitere pe data de 21 iulie.
Stomatologia și farmacia, în top
Absolvenţii interesaţi de medicină generală, stomatologie, farmacie sau asistenţă medicală sunt aşteptaţi să se înscrie la examenul de admitere începând cu 12 iulie.
Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti a pregătit pentru anul universitar 2010-2011 aproape 800 de locuri la buget şi 380 de locuri la taxă. Cele mai multe locuri sunt atribuite Facultăţii de Medicină, unde vor fi primiţi 385 de studenţi pe locurile subvenţionate de stat şi aproape 200 cu plată.
Facultăţile de Medicină Dentară şi Farmacie au câte 140 de locuri la buget, iar Facultatea de Moaşe şi Asistenţă Medicală oferă 70 de locuri fără taxă şi 34 cu plată. Universitatea de Medicină şi Farmacie "Gr.T.Popa" din Iaşi scoate la concurs 600 de locuri la buget, urmată de Universitatea "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca cu 470 de locuri.
Site-ul de recrutare www.ejobs.ro arată că pentru specializarea medicină există, în acest moment, peste 1.000 de posturi pe piaţa muncii în cadrul companiilor private. Cele mai râvnite specializări din cadrul universităţilor de medicină sunt stomatologia şi farmacia, domenii ce strâng şi câte 5-6 candidaţi pe un loc. Pentru Facultăţile de Moaşe şi Asistenţă Medicală se luptă 2-3 absolvenţi pe un loc.
Examen sincronizat
Având în vedere că anul acesta majoritatea facultăţilor de medicină au examenul