Centrul Antidrog şi IPJ Mureş iau atitudine în problema plantelor etnobotanice consumate cu precădere de elevi. Până la sfârşitul anului şcolar vor avea loc seminarii pe care specialiştii antidrog, alături de poliţişti din cadrul IPJ Mureş, le vor ţine elevilor din judeţ.
Centrul Antidrog Mureş în colaborare cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie încearcă până la finele anului şcolar să îi înveţe pe copii despre efectele nocive ale plantelor etno-botanice. Până în data de 15 iunie, dată ce va marca sfârşitul anului şcolar, vor avea loc seminarii pe care specialiştii antidrog, alături de poliţişti din cadrul IPJ Mureş le vor ţine elevilor celor mai mari gimnazii şi licee din Târgu-Mureş, Târnăveni, Sighişoara şi Reghin în care vor fi prezentate motivele pentru care consumul de „droguri legale” ar trebui eliminat total din obiceiurile cotidiene ale acestora. „Le vom prezenta copiilor mărturii video ale unor consumatori de asemenea substanţe cu efect psihotrop, persoane care au devenit dependente de droguri şi cărora consumul le-a afectat grav sănătatea. Vor organiza întâlniri interactive cu profesori, elevi şi psihologi şcolari, pentru ca toată lumea să fie informată în legătură cu substanţele din Spice Shop-uri”, ne-a declarat Roman Aleodor, din cadrul Centrului Antidrog Mureş.
Plante şi efecte misterioase
Conform specialiştilor, consumul de „spice-uri” afectează grav creierul şi deschide calea consumului de droguri mai puternice, cum ar fi cocaina sau heroina. „Oamenii sunt diferiţi, aşadar şi aceste plante au efecte complet diferite asupra fiecăruia în parte. Este deosebit de important pentru copii să se ferească de aceste substanţe, deoarece nimeni nu ştie cu exactitate de unde provin şi ce sunt. Multe nici nu sunt naturale, aşadar urmările consumului poate fi nociv”, ne-a declarat Gabriela Pîncă, de la IPJ Mureş. Din datele furnizate de către