Ziua "asumării (i)responsabilităţii" a început cu o şedinţă de Guvern în care Cabinetul Boc a aprobat forma finală a "legilor austerităţii" - "Legea privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar" şi "Legea privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor" - pe care urma să îşi asume răspunderea în Parlament. Din cele 71 de amendamente depuse la cele două proiecte de lege, au fost adoptate doar cinci. Amendamentele acceptate prevăd că pensia socială medie nu scade sub 350 RON, aplicarea măsurilor de austeritate se va face de la data intrării în vigoare a prezentei legi, şi nu de la 1 iunie, cum era prevăzut iniţial, reducerea cu 25% a salariilor angajaţilor cabinetelor parlamentare şi a membrilor Academiei de Ştiinţe Medicale şi recalcularea pensilor de invaliditate în decursul unui an, şi nu în trei ani, cum se stabilise anterior.
După şedinţa de Guvern, premierul Boc a plecat la Parlament, unde între timp s-au adunat peste 1.000 de sindicalişti şi pensionari. Ei au blocat intrările în Parlament pentru a-l opri pe Boc să intre în forul legislativ. Premierul a intrat însă prin spate, cu colegii de partid, fentându-i pe sindicalişti. "Ne-aţi ciuruit!", "Cei mulţi şi săraci, mereu sacrificaţi", "O fi bine pentru voi, că pentru noi, nu!" sau "Guvernul aruncă povara crizei pe umerii populaţiei" au fost câteva dintre inscripţiile pe care protestatarii le purtau lipite pe piept, în timp ce strigau "Jos Guvernul!", "Jos Băsescu" sau "Guvernul e condus de Băsescu şi Udrea, nu de Boc".
Participanţii la protest au început să plece din faţa Legislativului imediat după ce au primit vestea că Boc a intrat deja în Parlament, nu înainte de a-i transmite premierului că nu sunt de acord cu măsurile Guvernului şi că cer demisia Executivului.
Sindicaliştii au anunţat încă o dată că nu renunţă la protestele de stradă pân