Un izvor din Maramureş este considerat de geologi unic în ţară, prin modul în care apa „bolboroseşte" la intervale fixe, sub presiunea gazelor din subteran. În timpul iruperii, nivelul apei în puţ creşte cu circa 1,5 metri.
Localnicii din Poiana Botizii, în Ţara Lăpuşului, povestesc că apa izvorului are proprietăţi curative. „Apa asta-i sănătate curată! Noi avem pălincă bună pe-aci, iar arsurile le stingem cu borcut (apă minerală - n.r.)", spune Ion Paşca, un lăpuşan mucalit, în vârstă de 80 de ani.
Pierdut şi regăsit
Izvorul a dispărut în urmă cu vreo jumătate de secol, din cauza lucrărilor de minerit din zonă. „Sătenii or vrut izvorul înapoi. Eram copilă pe vremea aceea, mergeam cu vacile la păşune şi, când era linişte, auzeam, parcă, pământul cum fierbe", îşi aduce aminte Palaghia Filip, de 56 de ani.
În 1969, cei din Poiana Botizii şi-au recăpătat izvorul. „Au venit să foreze după izvor. L-au găsit după zgomotul venit din pământ, atâta presiune era adunată. Când au dat de el, apa a ţâşnit la peste 20 de metri înălţime", relatează un alt localnic, Vasile Pop, în vârstă de 53 de ani.
„Puţini au auzit de izvorul nostru. Dar cei care au băut o dată apă de la noi se întorc mereu. Au venit şi din alte părţi ale ţării, chiar şi din Spania. Ce putem noi să facem? Drumul este distrus, se ajunge tare greu acolo", mai spune bărbatul.
Izvorul se află la confluenţa Văii Poienii cu Pârâul Cizma. „Are un caracter ciudat, pulsator, din şapte în şapte minute. Gazele vin cu presiune extrem de mare de la mare adâncime, de ordinul a mii de metri. La început, apa ieşea din şapte în şapte minute la o înălţime de peste un metru. În timp, însă, a mai scăzut presiunea. Gazele au un conţinut mare de dioxid de carbon şi hidrogen sulfurat", explică topograful Ioan Pop, cel care a editat şi un ghid turistic al zonei