Mircea Munteanu este coordonatorul Proiectului Internaţional de Istorie despre Războiul Rece (CWIHP) din cadrul Centrului Woodrow Wilson de la Washington DC şi asociat al programelor de Istorie, Politică Publică şi Studii Europene din cadrul aceluiaşi centru.
Printre publicaţiile sale se numară cărţi informative de poltitică internaţională şi articole apărute în două dintre cele mai importante reviste de istorie contemporană din lume, „Diplomatic History” şi „Journal of Cold War Studies”.
Românul are un master în Studii de Politică de Apărare de la Universitatea George Washington şi este în prezent doctorand al aceleiaşi universităţi cu o teză referitoare la implicarea României în canalele secrete de comunicate ale SUA în Hanoi şi Beijing în ultima parte a anilor 60 şi începutul anilor 70.
Interviu realizat de echipa proiectului Voci pentru România, în colaborare cu evz.ro.
Cum ai ajuns să te implici în proiectele centrului Woodrow Wilson?
Mircea Munteanu: În primul rând vreau să vă mulţumesc pentru oportunitatea de a face acest interviu. Sunt implicat în două proiecte mari la Woodrow Wilson Center: unul este programul de History and Public Policy (Programul de Istorie şi Politici Publice şi de Studiu al Războiului Rece) şi al doilea este Programul European din cadrul acestui centru.
Referitor la felul în care am ajuns să fiu implicat în ele, cred că norocul a avut un mare rol în privinţa asta. Eu m-am implicat, acum 10 ani, în Proiectul de Studiu al Războiului Rece. Am ajuns să fiu implicat printr-un internship pe care l-am făcut la Centrul Woodrow. Îmi plăcea foarte mult ceea ce făceam. Mă pregăteam să fac studii de securitate şi ştiinţe politice, dar în cadrul internship-ului am descis să optez pentru istorie şi astfel am rămas implicat în acest proiect.
Care este domeniul pe care îl cerceta