Consultantul fiscal Gabriel Sincu (foto), senior tax partner la compania Mazars, ne-a declarat că în ceea ce priveşte cazarea şi masa pentru deplasările în interes de serviciu, în mod normal legea prevede că aceste cheltuieli sunt deductibile, aceste două categorii fiind supuse unor tratamente diferite.
Potrivit acestuia, cazarea se deduce pe bază de documente. "În acest caz, cheltuiala va fi deductibilă pe baza actului emis de hotelul în care este cazată persoana respectivă. Pentru cei care se află în interiorul localităţii în care are loc deplasarea se acordă diurnă. Aceasta are deductibilitatea limitată, iar pentru firmele private este la nivelul de 2,5 ori diurne ce se plătesc pentru instituţiile publice'', a declarat, pentru Curierul Naţional, Gabriel Sincu.
În acest context, consultantul fiscal a subliniat faptul că este foarte important să existe acele ordine de deplasare pentru că fără acestea nu sunt deductibile cheltuielile respective. În acelaşi timp, acesta a precizat că există discuţii şi păreri împărţite dacă ordinele de deplasare trebuie sau nu semnate şi ştamplilate de către firma la care este trimisă persoana respectivă în delegaţie. "Din acest punct de vedere, legea nu este foarte clară şi există o serie de discuţii în acest sens''.
Pe de altă parte, Gabriel Sincu ne-a menţionat şi faptul că "unele firme, pentru a evita nişte impozite aferente salariaţilor, care sunt foarte mari, preferă să plătească nişte sume semnificative ca şi diurne ca să evite în acest caz toate celelalte contribuţii, firma beneficiind astfel de acest avantaj''.
Consultantul fiscal Gabriel Sincu (foto), senior tax partner la compania Mazars, ne-a declarat că în ceea ce priveşte cazarea şi masa pentru deplasările în interes de serviciu, în mod normal legea prevede că aceste cheltuieli sunt deductibile, aceste două categorii fiind supuse unor tratamente