Un băcăuan le predă cursuri on-line celor interesaţi să transforme apicultura într-o afacere de succes. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Umblă cu un prototip de stup, inventat de el, în portbagajul maşinii şi îi place să le împărtăşeas că celor interesaţi secretele unei afaceri de succes. Profesorul băcăuan Ioan Rusu s-a ocupat de când se ştie de apicultură, dar, cu doi ani în urmă, a avut ideea să se filmeze în timp ce trebăluieşte la stupină şi să posteze filmuleţele pe internet (http://apicultura-online.blogspot.com).
În ultima vreme, accesările s-au înmulţit, blogul său „contabilizând” 50.000 de vizitatori în două luni. Iar majoritatea sunt interesaţi de fondurile europene pe care le pot accesa pentru a-şi pune pe picioare propria microfermă apicolă.
Cursuri fără rezultat
E drept că şi în cadrul Direcţiilor Agricole din fiecare judeţ se organizează cursuri pentru viitorii apicultori. Acestea nu pot asigura însă succesul unei astfel de afaceri. Motivul: viitorii antreprenori în apicultură au neapărat nevoie de practică, altfel proiectul lor e sortit eşecu lui.
„De fapt, deşi sunt consistente, fondurile europene nu sunt accesate tocmai din cauză că oamenii nu se pricep la creşterea albinelor”, spune Ioan Rusu.
Şi opinia lui e confirmată şi de statistici: doar 1,31% din fondurile UE accesate de români sunt legate de domeniul apicol. „Fiecare persoană ce doreşte să-şi facă microfermă primeşte finanţare. Sunt însă mulţi care încasează banii şi, pentru că nu au nicio informaţie, nu ştiu ce să facă şi se trezesc că nu le merge afacerea. Banii sunt pierduţi”, explică profesorul, care promite că, în curând, le va pune la dispoziţie celor interesaţi, prin intermediul Direcţiilor Agricole, un videomanual apicol care-i va ajuta să-şi pună pe roate afacerea.
INVENŢIE ROMÂNEASCĂ
Stup special pentr