Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE) cere liderilor statelor din G20 să îşi respecte angajamentul de a elimina subvenţiile acordate în domeniul combustibililor fosili, ceea ce ar duce la scăderea cererii de petrol şi a emisiilor poluante, relatează Reuters.
Eliminarea subvenţiilor până în 2020 ar reduce cererea de petrol la nivel mondial cu 6,5 milioane de barili pe zi, respectiv o treime din cantitatea folosită în prezent în Statele Unite.
Acest lucru ar creşte preţul combustibililor fosili, însă ar încuraja investiţiile în producţia de energie regenerabilă, întrucât ar fi eliminate disparităţile dintre preţul energiei verzi şi al celei convenţionale.
"Este singura măsură de strategie care ar produce o schimbare majoră în domeniul energiei şi al schimbărilor climatice", a afirmat economistul-şef al agenţiei, Fatih Birol.
Liderii mondiali caută soluţii pentru reducerea dependenţei de petrol şi combaterea încălzirii globale, iar dezastrul ecologic produs în urma unei explozii la o platformă marină a BP din Gloful Mexic a adus în discuţii costul provocat de folosirea carburanţilor fosili.
Membrii G20 nu au reuşit să încheie un acord pentru restricţionarea emisiilor de dioxid de carbon la summitul de la Copenhaga privind problemele climatice, dar vor discuta despre respectarea angajamentului de eliminare a subvenţiilor la o altă întâlnire care va avea loc la finele acestei luni la Toronto.