Odata cu primavara si, mai ales vara, incepe si sezonul gratarelor in aer liber. Iar vremea calda si insorita face din asta un prilej nu numai pentru o masa gustoasa, ci si pentru cateva ore petrecute alaturi de prieteni sau de cei din familie.
Daca vrei sa fii unul dintre cei mai priceputi la a face un gratar, citeste sfaturile de mai jos, evidentiate de shine.yahoo.com.
1. Indeparteaza grasimea de pe marginile feliilor de carne
Daca vrei ca friptura ta sa nu se arda, taie grasimea de pe marginea feliilor de carne, mai ales daca este in exces. Vei obtine la final o friptura suculenta, nu una uscata. In plus, indepartarea grasimii duce la evitarea formarii unor flacari mari, provocate tocmai de grasimea topita care curge pe jar.
2. Tine carnea mai mult timp la marinat
Daca vrei savoare pana la ultima muscatura tine carnea la marinat intre 12 si 24 de ore (in frigider). Pune aproximativ doua cesti de sos pentru marinat la aproximativ un kilogram de carne.
3. Unge gratarul inainte
Pentru a evita ca feliile sa se lipeasca de gratar si, mai ales, pentru a nu sta minute intregi sa il cureti dupa ce l-ai folosit, unge-l inainte sa il folosesti. Poti utiliza o pensula cu care sa intinzi un strat fin de ulei pe toata suprafata acestuia.
4. Aprinde focul cu sos de la salata
In cazul in care nu esti pregatit cu ceva combustibil care sa te ajute sa aprinzi focul mai usor, poti turna peste carbuni cateva linguri din sosul de la salata. Acesta contine grasime, si, deci, va face ca focul sa se aprinda mai repede.
5. Pune carnea cand e jarul destul de puternic
Ai grija sa asezi carnea pe gratar cand jarul e destul de puternic (dar nici foarte, ca sa nu se arda de la inceput) astfel incat sa formeze o crusta din prima, care sa ajute la retinerea sucului in i