Câştigul salarial mediu net a fost, în aprilie, de 1.436 lei, cu 4,8% mai mic faţă de luna anterioară, când au fost acordate prime de Paşte şi alte premii anuale, dar şi din cauza unor nerealizări de producţii, şomaj tehnic sau dificultăţi financiare, potrivit datelor INS.
Câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.973 lei, cu 4,9% mai mic faţă de luna precedentă.
Cele mai mari valori ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţile de intermedieri financiare (3.620 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (803 lei).
În aprilie faţă de martie, câştigul salarial net a scăzut în majoritatea activităţilor economice, cele mai semnificative scăderi fiind înregistrate în domeniul fabricării produselor din tutun (-30,9%).
Scăderi între 15% şi 17% au avut loc în domeniul intermedierii financiare şi extracţia cărbunelui superior şi inferior. Salariile din domeniul extracţiei petrolului brut şi a gazelor naturale, fabricarea altor produse din minerale nemetalice şi învăţământ au fost mai mici cu volari cuprinse între 10% şi 14%.
Creştere în tranzacţiile imobiliare
Creşteri ale câştigului salarial mediu net în aprilie faţă de luna anterioară s-au înregistrat doar în câteva activităţi economice şi au fost determinate de acordarea de premii ocazionale (inclusiv prime de Paşte), de realizarea de producţii ori încasări mai mari.
Astfel, câştigul salarial net a înregistrat cea mai importantă creştere în tranzacţiile imobiliare, cu 8,1%, în timp ce un avans de 6,8% a avut loc în activităţi auxiliare intermedierilor financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii.
Avansuri între 4% şi 5% au fost înregistrate în telecomunicaţii, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, inclusiv înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicală, activităţi de difuzare