Guvernul isi angajeaza astazi raspunderea in fata Parlamentului pe legile de reducere a salariilor si a pensiilor, Executivul neacceptand amendamente esentiale la cele doua acte normative.
Situatia Guvernului este mai complicata decat oricand si aseara, la o intalnire dintre presedintele Traian Basescu, premierul Emil Boc si parlamentarii partidului, la Snagov, avertismentul sefului statului urma sa fie: daca Guvernul cade in urma motiunilor de cenzura care vor fi introduse de PSD, PDL trece in opozitie. Cuvantul lui Traian Basescu cantareste greu in aceasta ecuatie, pentru ca seful statului este cel care propune Parlamentului un premier, daca Guvernul este demis prin motiune.
Ce vrea sa insemne avertismentul lui Traian Basescu? Ca PDL se teme la vot de propriii parlamentari. Strict matematic, Guvernul nu ar avea cum sa cada pentru ca opozitia nu are cele 236 de voturi necesare adoptarii unei motiuni de cenzura. Necunoscuta este cum vor vota, totusi, acei parlamentari care, formal, sprijina Guvernul. Saptamana trecuta a circulat chiar varianta ca PDL sa nu participe la vot. Indiferent de justificarea unei astfel de masuri, este clar ca neparticiparea la vot ar scuti partidul de guvernamant de surprize din partea propriilor lui parlamentari.
Guvernul isi angajeaza in aceasta dupa-amiaza raspunderea de doua ori - odata pe legea de reducere a pensiilor cu 15% si a doua oara pe actul normativ de reducere a salariilor cu 25%. Vor fi, asadar, doua motiuni de cenzura, la cele doua angajari - iar ele vor fi depuse maine.
Va mai exista astazi o ultima sedinta de guvern inaintea angajarii raspunderii dupa ce, sambata, examinand posibilitatea de a evita micsorarea pensiilor sau macar a celor sub 1.000 de lei, Guvernul nu a gasit solutia alternativa. In schimb, foarte probabil, Guvernul va promite acordarea unor sume compensatorii pentru pensionari, in 2