Experţii Fondului Monetar Internaţional au avertizat că, dacă se continuă coordonarea politicilor economice, creşterea mondială ar putea fi accelerată cu 2,5%. Acest lucru s-ar traduce în crearea a 30 de milioane de locuri de muncă pe plan mondial, a explicat directorul general al FMI, Dominique Strauss Kahn.
Şeful FMI le-a spus reporterilor prezenţi la reuniunea miniştrilor de finanţe şi guvernatorilor băncilor centrale din G20 din Coreea de Sud, că economia globală se relansează mai rapid decât se prevăzuse, dar ritmul revenirii este diferenţiat de la ţară la ţară şi ar putea deveni mai dinamic dacă ar "exista mai multă coordonare şi politici mai adecvate".
Pe de altă parte, dacă liderii G20, care urmează să se întrunească în iunie, la Toronto, "nu vor face faţă provocărilor economiei globale, există un risc egal să se producă un scenariu negativ, care implică pierderea a 30 de milioane de locuri de muncă", a spus el.
Cu alte cuvinte, Strauss Kahn atrage atenţia că miza reuniunii de la Toronto, este tocmai "diferenţa dintre politicile adecvate şi cele neadecvate", iar această miză se traduce prin existenţa sau nu a peste "60 de milioane de locuri de muncă".
Potrivit directorul general al FMI, Dominique Strauss Kahn, "există riscul ca în economia globală să apară posibilitatea formării unor bule a activelor în unele ţări emergente şi pericolul ca procesul consolidării într-o parte a lumii să afecteze creşterea din alte regiuni, în special ţările exportatoare, care înregistrează ritmuri rapide de creştere".