A fost demolată casa lui Petru Culianu, veche de 200 de ani, monument istoric
Casa familiei Culianu, din Iaşi, a stat în picioare mai bine de 200 de ani. Mai precis, din 1801. A scăpat neatinsă de războaie, de incendii, de cutremure. Până mai ieri a fost mărturia unei familii glorioase, care a dat României personalităţi ilustre. Poate cel mai cunoscut descendent al acestei familii este Ioan Petru Culianu, marele istoric al religiilor, continuatorul operei lui Mircea Eliade.
Teribilă ironie a sorţii, chiar în ziua în care se împlineau 19 ani de la împuşcarea profesorului Culianu în împrejurări până astăzi neelucidate, casa în care s-a născut a fost demolată. Era monument de arhitectură, clasat cu codul IS-ll-m-B-04037. Cum a fost posibil acest "Păcat împotriva spiritului", faptă care poartă numele romanului autobiografic al savantului Culianu? Aşa cum au fost posibile toate atentatele la istoria şi valorile neamului de 20 de ani încoace. Patrimoniul construit, atât cât a rămas întreg după sistematizarea socialistă, e lăsat la bunul plac al dezvoltatorilor imobiliari şi al proprietarilor lacomi, care, în bună măsură, au ajuns prin hazard în posesia unor valori istorice pe care nu le preţuiesc şi faţă de care nu se simt cu nimic obligaţi.
Acesta e şi cazul conacului Culianu, deţinut prin cumpărare de un respectabil medic ieşean, care, mânat pesemne de lăcomie, s-a purtat faţă de monumentul istoric ca ultimul ignorant. Primăria îi cunoştea intenţiile nelegitime, şi alte autorităţi au ştiut, dar au ascuns capul în nisip, ca struţii. După ce clădirea a fost doborâtă au început să ridice cu toţii din umeri şi să se mire, ca nişte ipocriţi ce sunt: "Cum a fost posibil să demoleze monumentul, noi nu am dat nici o aprobare etc.".
Cei care nu ştiu să afle că, la Praga, hanul în care a poposit Mihai Viteazul