172 de ani se împlinesc în 8 iunie de la deschiderea primei biblioteci naţionale din România, Biblioteca Colegiului „Sf. Sava”, din Bucureşti, acest drum fiind deschis cu un fond de o mie de volume de carte franţuzească. Prima bibliotecă din ţară a fost deschisă, însă, la Timişoara, cu aproape 20 de ani înainte, în 15 mai 1815, aceasta fiind, de altfel, şi prima din Imperiul Austro-Ungar.
8.000 de volume puse în circuit public
În 8 iunie 1838 a fost inaugurată, oficial, la Colegiul „Sf. Sava”, din Bucureşti, prima bibliotecă publică naţională. Potrivit Revistei Biblioteca Bucureştilor, Biblioteca Publică a Colegiului „Sf. Sava” a fost înfiinţată în 1 iulie 1831. În 1833, a fost promulgată legea Regulamentul şcolilor în care, în patru articole distincte, sunt menţionate condiţiile speciale privitoare la înfiinţarea bibliotecilor publice. Fondul de carte, care includea aproximativ 8.000 de volume, provenea din patrimoniul Bibliotecii Mitropoliei Bucureşti. Organizarea şi catalogarea publicaţiilor erau făcute pe grupe lingvistice, iar în cadrul fiecăreia, pe domenii. Primul catalog al bibliotecii a fost tipărit, în două volume, în anii 1846 şi 1847, prin îngrijirea profesorului bibliotecar Iosif Genilie. Manuscrisele şi tipăriturile în limba română, aproximativ 600 de titluri, cuprinse în catalog, confereau acestora şi valenţa de primă bibliografie naţională sistematică.
Reţeaua bibliotecilor publice judeţene a fost înfiinţată în 1840, în urma unei solicitări a Ministerului de Interne, lansată prefecţilor de judeţe, care aveau îndatorirea de a organiza biblioteci în fiecare oraş reşedinţă de judeţ. În 11 iunie 1848, o dată cu izbucnirea revoluţiei în Bucureşti, activitatea bibliotecii a fost întreruptă până în 1849. În următorii zece ani, probleme deosebite au fost generate de condiţiile improprii în care funcţiona biblioteca : lip