Ministrii de finante ai tarilor G20, reuniti saptamana trecuta in Coreea de Sud, nu au reusit nici de aceasta data sa anunte propuneri concrete prin care bancile sa nu mai ajunga piatra de moara a contribuabililor, asa cum s-a intamplat in timpul crizei actuale.
Grupul marilor tari industrializate si emergente, reunite sub acronimul G20, nu a reusit sa ajunga la niciun consens cu privire la impunerea unei taxe uniforme la nivel mondial pentru sistemul bancar, prin care industria financiara ar putea fi facuta astfel partasa la costurile provocate de diversele actiuni de bailout, scrie Bloomberg.
Singura concluzie la care au ajuns ministrii de finante si guvernatorii de banci centrale reuniti la Busan, in Coreea de Sud, la sfarsitul saptamanii trecute a fost un set de linii directoare in acest sens, care vor tine cont de "circumstantele si optiunile" fiecarui stat in parte.
Astfel, tari precum Canada, China si Brazilia, ale caror banci au avut mai putin de suferit pe perioada crizei, vor putea evita o astfel de taxa.
La polul opus, tarile europene si Statele Unite, care au fost nevoite sa intervina pentru a salva de la colaps sistemul bancar, sustin puternic o asemenea initiativa.
"Daca am trai intr-o lume ideala, o taxa financiara globala la nivel mondial ar fi o idee extrem de buna, insa in realitate, este aproape imposibil de implementat. Exista mult prea multe obstacole", a avertizat Tomo Kinoshita, economist pentru grupul financiar japonez Nomura.
Bancile nu vor nici in ruptul capului o astfel de taxa
Bancile s-au opus din start unei astfel de taxe, argumentand ca expansiunea creditarii si a cresterii economice ar putea fi puse in pericol, iar Kinoshita este de parere ca faptul ca tarile G20 nu au anuntat niciun demers concret in aceasta directie lasa spatiu pentru implementarea unor standarde mondiale mai stricte cu