Se gândesc să opteze pentru studii postliceale sau să plece la muncă în Italia, Spania, Anglia sau America. Mai au trei probe de bacalaureat și apoi își iau zborul. Psihologii spun că principalul motiv pentru care liceenii vor să plece în străinătate este lipsa banilor.
După terminarea clasei a XII-a, majoritatea elevilor intenţionează să-şi continue studiile sau să plece la muncă în străinătate.
„Îmi doresc să lucrez în domeniul Justiției. Mi-ar plăcea să îmbin cunoștințele de drept internațional, diplomație și drepturile omului și astfel să lucrez într-o instituție europeană. Am ales să aplic la Universitatea București, la Institutul de Drept Francez și mi-ar plăcea ca măcar un an sa îl petrec într-un centru universitar renumit din Europa", ne-a spus Anca Pascu, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național „Gh. M. Murgoci".
Un sondaj realizat de Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Brăila, la care au răspuns 1.313 elevi, arată faptul că 917 optează pentru studii universitare, 111 pentru studii postliceale, 67 vor să muncească la stat, 56 au de gând să se angajeze în sectorul privat, iar 82 vor să ia calea străinătății.
Elevi, cadre didactice şi poliţişti din şase judeţe s-au reunit în lupta împotriva violenţei în şcoli
Alți 80 de elevi vor să-și continue studiile, dar în același timp să și muncească.
Banii îi trimit la muncă
„Referitor la motivele pentru care tinerii doresc să se angajeze imediat după terminarea liceului, 50% dintre ei aduc ca principal argument lipsa banilor, doresc să fie independenţi financiar, deoarece situaţia materială a familiei este precară. Restul preferă angajarea din dorinţa de a pleca de acasă, datorită lipsei atracţiei faţă de activitatea şcolară sau din nevoia de a-şi continua studiile cu resurse financiare proprii", spune psihosociolog Monica Zgardan.
Din totalul elevilor