Compania petrolieră britanică British Petroleum intenţionează să folosească minisubmarine ruse Mir care să ajute la oprirea scurgerii de petrol din Golful Mexic, potrivit cotidianului rus Izvestia, informează RIA Novosti.
Rreprezentanţi British Petroleum (BP) au lansat aceste discuţii la scurt timp după accident, potrivit expertulului rus Anatoli Sagalevici, de la Institutul rus de oceanologie Şirşov, care deţine minisubmarinele Mir. Acesta a asigurat că acest tip de minisubmarine pot opri scurgerea, fiind cele mai eficiente disponibile, pentru că sunt manevrate de persoane aflate la bordul lor, nu de la distanţă, ceea ce ar permite şi o anchetă mai riguroasă.
Cercetarea vizuală este foarte importantă, chiar dacă peste 50 de roboţi submarini lucrează în prezent la locul accidentului, furnizând imagini, a explicat cercetătorul.
El a admis, însă, că adâncimea mare la care se află capul de puţ ar putea afecta funcţionarea Mir, potrivit RIA Novosti.
Săptămâna trecută, regizorul american James Cameron a sugerat BP să folosească minisubmarine ruse.
Scurgerea de petrol a început în urmă cu mai mult de şase săptămâni, în urma exploziei platformei Deepwater Horizon, soldată cu moartea a 11 muncitori. Potrivit estimărilor, între 12.000 şi 19.000 de bariţi de ţiţei se scurg zilnic în Golful Mexic, ameninţând flora şi fauna.
Minisubmarine ruse Mir - foto: Ria Novosti
Compania britanică British Petroleum a cheltuit deja circa 1.250 de miliarde de dolari în urma scurgerii de ţiţei în Golful Mexic, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul companiei, scrie AP.
Suma include costul reacţionării la deversare, săpatul unor sonde de salvare, sumele plătite statelor federale din zona Golfului Mexic, desăgubirile oferite şi costurile federale.
Pe lângă cele 1.250 de miliarde de dolari, BP va finanţa cu 360 de milioane de dolar