Incidenţa leziunilor precursoare cancerului de col uterin, la nivelul judeţului Mureş, se apropie de limita maximă europeană, arată un studiu realizat de unul dintre doctoranzii Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş.
Profesorul doctor Simona Stolnicu de la UMF Târgu Mureş a declarat, luni, la a cincea Conferinţă Naţională de Patologie Ginecologică, faptul că datele cele mai recente referitoare la incidenţa şi mortalitatea cazurilor de cancer de col uterin în România provin din 2002, când într-o statistică la nivel mondial reieşea că incidenţa este de 30 la suta de mii de locuitori şi mortalitatea de 11.
În prezent, nu există date publicate cu privire la incidenţa şi mortalitatea acestor cazuri, pe judeţe sau regiuni, a spus Stolnicu.
Ea a menţionat că există un singur studiu, referitor la judeţul Mureş, cu privire la incidenţa leziunilor precursoare, care va fi publicat în circa o lună de unul dintre doctoranzii UMF, cu ocazia unui congres.
"Nu există nici un studiu publicat oficial, acesta este doar pe Mureş şi este în premieră pe ţară. (...) Cancerul de col uterin are o serie de leziuni precursoare pe care, dacă le depistăm la timp, acel cancer nu mai poate să se dezvolte. Din studiile pe care le-am făcut şi le publicăm acum în judeţul Mureş, incidenţa este cam de 8,50% din cazuri, din cele 10.000 de cazuri pe care le-am avut în lot. Au o leziune precursoare sau cel puţin un frotiu anormal care trebuie ulterior evaluat", a spus Stolnicu.
Ea a arătat că incidenţa de 8,5% în ce priveşte leziunile precursoare înseamnă destul de mult, apropiindu-se de limita maximă din Europa, de peste 11 la sută, în Irlanda.
"Suntem undeva spre limita maximă. Asta ţine de foarte multe, de lipsa programului naţional de screening, de educaţia femeilor, de modul în care reuşim să ne convingem religio