Chiar dacă au la dispoziţie 500 de milioane de euro pentru România, administratorii fondurilor ezită să investească în companiile locale aflate în reorganizare. Schimbările legislative frecvente şi mediul economic imprevizibil se numără printre obstacolele care îi descurajează pe eventualii investitori să vină în România.
Ar vrea să investească în companiile româneşti, dar acestea nu sunt performante şi intră rând pe rând în proces de reorganizare. Aceasta este opinia reprezentanţilor fondurilor de investiţii care au pregătite două miliarde de euro pentru achiziţii în Estul Europei.
Mai citiţi şi:
Zona Metropolitană Braşov este zonă pilot pentru România în utilizarea Fondurilor de Dezvoltare Urbană
BNR: Şase bănci şi-au majorat capitalul în primul trimestru
„Pentru România sunt disponibili 500 de milioane de euro, adică un sfert din suma totală", a declarat Cristian Nacu, partener la fondul de investiţii Enterprise Investors, în cadrul unei conferinţe pe tema pieţei de fuziuni şi achiziţii. Fondul de investiţii polonez a încheiat, în 2009, cea mai mare tranzacţie din retail - achiziţia lanţului de magazine Profi, cu 66 de milioane de euro.
Fuziuni şi achiziţii, abia la anul
Marian Dinu, managing partner în cadrul DLA Piper, spune că, deşi la începutul anului existau speranţe pentru o eventuală revenire a pieţei de fuziuni şi achiziţii, realitatea a demonstrat contrariul.
„Asistăm la insolvenţe răsunătoare, de exemplu Boom TV sau lanţul Diverta", spune Dinu. Iar fondurile de investiţii nu sunt interesate de companiile aflate în dificultate. „Nu avem un exemplu al unei reogarnizări reuşite, suntem interesaţi de companii care pot avea o creştere a cifrei de afaceri de 20%-30%", adaugă Nacu.
Retailul şi telecomul, principalele ţinte
Nici băncile nu au vrut să forţeze eventuale pr