Asistenţii Serviciului Judeţean pleacă unul câte unul să îngrijească bolnavii din străinătate, pentru salarii de 10 ori mai mari. Numai de la începutul anului, 10 asistenţi de la Ambulanţă au renunţat la serviciu, iar alţi trei aşteaptă să le fie aprobate dosarele de plecare.
Scârbiţi de salariile de mizerie şi de condiţiile de muncă oferite, tot mai mulţi asistenţi medicali din Maramureş preferă să-şi facă meseria în străinătate.
„Numai de la începutul acestui an, au plecat 26 de asistenţi medicali din unităţile judeţului Maramureş, majoritatea în Anglia, iar alţi cinci au dosarele în aşteptare", a declarat Viorica Totorean, preşedintele Ordinului Asistenţilor Medicali şi a Moaşelor din România, filiala Maramureş.
Grecia îi oferă unui asistent medical 2.000 euro pe lună, Marea Britanie, 1.700 lire sterline, plus posibilitatea rotunjirii veniturilor prin ore suplimentare, Italia, de la 2.000 până la 2.500 euro pe lună. În România, ei câştigă între 700 şi 1.100 lei lunar, adică între 180 şi 280 de euro. Aceste salarii, peticite, pe ici pe colo, cu prime de stabilitate, fac ca pulsul sistemului medical maramureşean să se audă din ce în ce mai slab.
„Am ales să plec"
Dorian Şteţ şi Oszkar Nagy sunt doar doi dintre cei patru asistenţi de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SAJ) Maramureş care au plecat în Marea Britanie anul acesta. „Nu se mai putea. Salariul este de mizerie, iar pasiunea pentru medicină nu ţine de foame. Nu poţi plăti facturi şi rate numai din pasiune", a declarat Oszkar Nagy, fost angajat al SAJ, care a plecat în Marea Britanie încă din luna februarie. „Condiţiile de aici nu se compară cu cele din România. Salariul e salariu şi orele suplimentare sunt plătite dublu. În România, orelor suplimentare le ziceam, râzând, «voluntariat»", afirmă Dorian Şteţ, asistent medical în Marea Britanie de patru luni.