Expunerea la soare estompează leziunile specifice bolii, dar trebuie făcută cu moderaţie şi cu creme de protecţie. În lipsa unor cauze clare, boala cronică este greu de controlat. Tratamentul este de durată, local sau intern.
Bolnavului afectat de psoriazis i se spune să reducă stresul, ca prim gest terapeutic. Acest lucru nu este uşor de făcut, mai ales că modificările produse de boală devin ele însele un factor de stres pentru aceste persoane.
Leziunile roşiatice acoperite de cruste albicioase apar cel mai frecvent pe coate, pe genunchi şi pe zona inferioară a spatelui, dar pot afecta şi scalpul, faţa şi pielea de pe trunchi. Erupţii însoţite de fisuri pot să apară pe palme sau pe pliurile de flexie şi mulţi pacienţi au modificări şi la nivelul unghiilor, asemănătoare celor produse de infecţiile fungice.
Protecţia solară, necesară
În general, venirea verii atenuează suferinţa persoanelor cu psoriazis, pentru că soarele are efecte benefice asupra leziunilor specifice bolii.
„La majoritatea bolnavilor, expunerea la soare estompează leziunile, dar există şi cazuri în care le poate agrava. Este obligatoriu ca înainte de expunere să se aplice o cremă cu factor de protecţie solară de minimum 50, pentru că, în caz contrar, riscăm să tratăm o boală, dar să declanşăm o alta", atrage atenţia medicul primar dermatolog Ioana Chebac din cadrul clinicii Bioderm.
Expunerea controlată la ultraviolete de tip A sau B se poate face şi în saloanele dermatologice, prin intermediul fototerapiei, în urma unui consult medical şi printr-un protocol bine stabilit, după cum completează medicul.
Tratamentul ţine boala sub control
Tratamentul în psoriazis este de durată. Se poate să fie nevoie ca pacientul să încerce mai multe variante până când găseşte terapia care dă rezultate în cazul lui. „Tratamentul se prescrie în urma unui consult mul