Chemat să salveze compania Vinexpert, blocată din cauza disensiunilor dintre acţionari, consultantul Valeriu Nistor a decis s-o cumpere şi s-o restructureze pe banii săi.
Când şeful companiei de consultanţă în restructurare şi reorganizare de firme, SOAR Management, ajungea la începutul acestui an la sediul din Cluj al companiei, nici prin cap nu-i trecea că peste două luni va deveni acţionar principal. Vinexpert este cel mai mare importator şi distribuitor de vinuri premium din România, cu o cotă de piaţă de 70%, potrivit datelor Patronatul Naţional al Viei şi Vinului. Situaţia din companie era pe cale să explodeze atunci când Nistor venea să restructureze businessul.
Cei doi acţionari, care aveau participaţii perfect egale, familia Păduraru din Bucureşti, fondatorii firmei, şi compania Match Point (deţinută de Mircea Popescu şi familia Banciu din Cluj), se aflau în plin război. Îşi blocau reciproc orice iniţiativă şi, în plus, ardelenii înfiinţaseră o firmă, Vinovero, cu exact acelaşi obiect de activitate ca Vinexpert.
Oportunitate de investiţie. Practic, cei doi proprietari aveau viziuni total diferite asupra afacerii: unii doreau magazine stradale, ceilalţi în centre comerciale, unii semnau pentru extinderea reţelei de retail, ceilalţi ţineau la vânzările online. Cearta asta ar fi putut să dureze până „la adânci bătrâneţi", dacă familia Păduraru nu s-ar fi hotârât să vândă cu orice preţ şi cât mai repede. Nistor nu avea de gând să scape o asemenea oportunitate de investiţii. Din două motive: potenţialul de dezvoltare al companiei şi preţul la care se aştepta să încheie tranzacţia.
„Rezonabilă spre mică" este aprecierea lui Nistor privind valoarea acesteia (pentru partea sa, de 50,02%) pe care însă nu o dezvăluie. Forbes estimează o cifră de circa 300.000 de euro, inclusiv majorarea de capital (au fost luate în calcul liniile de credit pe