DURATA. In mod obisnuit, tristetea ajunge la o limita de patru luniAlarmant este ca din ce in ce mai multe femei prezinta simptomele depresiei postnatale, ceea ce transforma aceasta problema in regula pentru viitoarele mamici. Depresia se manifesta destul de violent asupra psihicului prin agitatie, insomnie, oboseala acuta, autoblamare, neputinta in concentrare, atacuri de panica si chiar delirium! Pentru familie, aceasta criza poate fi trecuta usor cu ajutorul unui specialist. Totodata, lasata sa treaca de la sine, depresia mamei poate degenera in adevarate semne de isterie, plans continuu sau nervi nejustificati.
Tristetea de dupa nastere apare, in general, cu cateva zile inainte de aducerea copilului pe lume, iar baza ei este strict cauzata de scaderea hormonilor din organism. Totodata, exista femei care au resimtit aceasta depresie chiar cu doua luni inainte de nastere! Conform medicilor, si multi alti factori agraveaza starea de depresie, precum dorinta mamei de a se intoarce la viata de dinainte, coplesirea emotiilor din partea familiei, lipsa ambientului de la serviciu - care creeaza o rutina in programul fiecaruia.
Cat dureaza?
Poate dura un an sau mai mult, in cele mai nefericite cazuri. Dar, in mod obisnuit, depresia postnatala ajunge la o limita de patru luni. Hormonii joaca un rol important in disparitia chinurilor. Odata reveniti la normal, depresia dispare. Pana la reglarea lor, afectiunea se amelioreaza sau dispare cu terapie medicala adecvata care poate contine si antidepresive.
Cum trebuie sa reactioneze familia?
Membrii familiei trebuie sa dea dovada de rabdare nemarginita si de atitudine calma intotdeauna. Proaspata mama nu trebuie sa se mai ocupe de toate treburile casnice si sa ia o pauza de la activitati obositoare pentru psihic, incluzand statul la calculator sau privitul la tele