În discuţiile purtate cu autortităţile române, oficialii europeni au căzut de acord inclusiv asupra majorării taxelor pentru a limita o creştere neprevăzută a deficitului bugetar, ca măsură suplimentară de creştere a veniturilor la stat, informează un comunicat al Comisiei Europene.
Nu a existat o evaluare formală la nivelul CE a impactului social al măsurilor propuse de Guvern, informeazăMediafax. În urma negocierilor cu misiunea FMI şi reprezentanţii Comisiei Europene, autorităţile de la Bucureşti au ales un program de restrângere a cheltuielilor publice, cum ar fi reducerea salariilor cu 25% sau a pensiilor cu 15%.
"În orice caz, în opinia noastră, este loc pentru o reducere a cheltuielilor pentru salarii în sectorul public. În perioada cuprinsă între primul trimestru al lui 2005 şi primul trimestru al lui 2009, salariul mediu brut în sectorul public a crescut de mai mult de două ori în termeni nominali, dapăşind cu mult creşterile din sectorul privat, iar rată angajărilor în sectorul public a crescut cu 17%. În consecinţă, cheltuielile cu salariile în sectorul public au crescut de la 7,4% din PIB în 2005 la 9,5% în 2009. În mod similar, pensiile medii s-au triplat între 2004 şi 2009, iar numărul pensionarilor a crescut cu circa 6%, cerea ce a pus în pericol sustenabilitatea sistemului public de pensii. Oricum, cu o pensie medie lunară de 711lei în 2009, costurile sociale ale reducerilor acestora nu sunt neglijabile", a anunţat Comisia Europeană.
Potrivit CE, "în primul memorandum suplimentar, autorităţile române au acceptat să implementeze măsuri suplimentare, în cazul în care progresul pentru atingerea ţintei de deficit bugetar pe 2010 ar fi fost insuficient".
"Au existat discuţii cu autorităţile române despre noi măsuri care ar putea fi adoptate dacă situaţia nu se ameliorează. S-a căzut de acord că măsuri suplimentare de creştere a venit