Desi nu mai folosesc un ton apocaliptic, economistii de top prevad numai probleme pentru zona euro si pentru moneda unica.
De exemplu, economistul american Paul Krugman, laureat al Premiului Nobel in 2008, apreciaza ca probabilitatea ca Grecia sa fie nevoita sa paraseasca zona euro este de 50%, in timp ce Nouriel Roubini spune ca salvarea monedei unice poate veni numai pe calea devalorizarii.
"Exista o sansa din doua ca Grecia sa fie nevoita sa paraseasca zona euro. Nu inteleg cum programul de austeritate impus de Fondul Monetar International (FMI) poate functiona", a afirmat Krugman, totodata consilier al presedintelui american Barack Obama si profesor la Universitatea din Princeton.
El estimeaza ca datoria Greciei va continua sa creasca pana in 2015, cand va ajunge la aproape 150% din Produsul Intern Brut, in pofida eforturilor si sacrificiilor cerute de autoritati populatiei pentru revitalizarea finantelor. "Chiar daca Atena reneaga azi datoriile, asa cum a facut Argentina in 2001, problemele vor persista deoarece cheltuielile publice depasesc cu mult veniturile. Va persista o mare nevoie de ajustare", a adaugat economistul.
Pe de alta parte, deprecierea treptata a monedei unice europene catre paritatea cu dolarul in urmatorul an ar putea reprezenta salvarea uniunii monetare, fenomenul ajutand tari ca Grecia, Italia si Spania sa-si recastige competitivitatea, a declarat Nouriel Roubini, economistul din cadrul New York University care a anticipat criza financiara mondiala, scrie Bloomberg.
"O scadere ordonata a valorii euro este singurul lucru care va preintampina o spargere a uniunii monetare", a declarat Roubini. In urmatoarele 12 luni, moneda euro "se va indrepta catre o paritate cu dolarul, putand chiar sa scada sub acest nivel", a declarat Roubini.
Moneda euro a coborat sub nivelul de 1,20 in raport cu dolarul american pe 4 i