Nu, nu este cel de-al doilea nume al slăvitului sfânt, cum ar crede unii. Ci aşa se numeşte primul serviciu de preparat şi livrat mâncare la domiciliu, al unei biserici din ţară. O afacere gândită creştineşte.
Cine a trecut în ultimele luni pe lângă Biserica „Sf. Gheorghe Vechi“ din Craiova - în imediata apropiere a staţiei de autobuz din centru - a văzut cu siguranţă că acolo se întâmplă ceva. Nu în biserică propriu-zis, ci la construcţia de alături. Curtea altădată ferecată s-a deschis larg, lăsând să se vadă, zi de zi, din zori şi până-n seară, muncitori la lucru. Primele bănuieli au fost că în clădirea unde se ştia că funcţionează fundaţia Mitropoliei „Cuvântul care zideşte“ se realizează lucrări de renovare.
Explicaţia era alta, de fapt. Fundaţia s-a mutat în corpul administrativ al Mitropoliei. Iar clădirea, aflată în proprietatea bisericii, a devenit firmă de catering, dar şi restaurant pentru nunţi, botezuri, pomeni.
Proiecte europene şi donaţii
Ideea acestei afaceri i-a venit preotului Bogdan Ilin, fire întreprinzătoare, cum s-a făcut cunoscut atât în rândul credincioşilor craioveni, cât şi în cel al slujitorilor Domnului. „Scopul“, spune părintele, care este şi administrator al firmei, „este acela de a produce mâncare atât pentru cei bogaţi, dar, mai ales pentru săraci. Toată lumea trebuie să-şi permită să mănânce. Totodată, având în vedere perioada prin care trecem, am creat locuri de muncă. Nu multe - patru. Dar avem bucuria că aceşti oameni câştigă acum un ban cinstit şi nu rabdă de foame“, explică părintele Bogdan începerea businessului cu mâncare.
Totul a fost gândit ca o afacere, nu doar ca simplă cantină socială. Motivul: biserica trebuie să înceapă să privească şi spre o dezvoltare economică a ei. „Vrei să te implici în activităţi sociale, să dăruieşti. Dacă nu produci, nu ai de unde“, gândeşte inginereşte