Bursa de la Bucuresti a avut sansa unui start puternic, avand in vedere ca in primii ani de existenta ai BVB si ai Bursei RASDAQ pe cele doua piete au fost listate companii importante din economia romaneasca, precum combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati (fostul Sidex), producatorul de automobile Dacia, companii din industria cimentului si din industria berii, care fac astazi parte din grupuri internationale puternice.
Bursa nu a reusit sa profite insa de pozitia favorabila si a pierdut in ultimii zece ani zeci de companii importante din cauza unor carente legislative, care au permis investitorilor internationali sa delisteze foarte usor companiile pe care le-au preluat de la statul roman, ratand astfel intrarea in clubul marilor burse europene.
Cele mai importante 25 de companii care s-au delistat incepand cu 2002 sunt in prezent lideri pe pietele care activeaza sau au stat la baza construirii unor grupuri puternice, iar valoarea lor depaseste in prezent 6 miliarde de euro, conform estimarilor ZF. Asta in conditiile in care capitalizarea actuala a companiilor romanesti listate pe BVB si pe piata RASDAQ este in prezent de circa 12,5 miliarde de euro.
Printre numele mari care s-ar fi putut regasi in prezent pe Bursa se numara si BCR - cea mai mare banca locala, care ar fi trebuit sa se listeze in 2009, potrivit contractului de privatizare. Actionarul majoritar, Erste Bank, a convenit insa cu SIF-urile sa amane listarea BCR pentru 2011 sau 2012 din cauza contextului nefavorabil, scazand astfel sansele de a avea BCR pe Bursa. Nici listarea Romtelecom, despre care s-a vorbit la un moment dat, nu s-a mai realizat. Astfel, sperantele Bursei se leaga in principal de companiile din sectorul energetic controlate de stat, precum Romgaz sau viitoarele companii energetice, de Fondul Proprietatea, si de companiile din portofoliul Ministerului Transporturil