România se află pe locul 45 în clasamentul celor mai paşnice ţări din lume, coborând 14 locuri faţă de anul trecut şi înregistrând unul dintre cele mai mari declinuri din Europa Centrală şi de Est, potrivit Indexului Păcii Globale (GPI) pe anul 2010, publicat astăzi, potrivit Mediafax.
Singurul studiu care cuantifică pacea globală, GPI este realizat de Institutul pentru Economie şi Pace. În 2010, studiul a fost extins, incluzând 149 de state independente. Compus din 23 de indicatori calitativi şi cantitativi, el include factori interni şi externi, de la cheltuielile militare până la relaţiile cu ţările vecine şi numărul cazurilor de crime violente.
Europa Occidentală, cea mai paşnică regiune
Europa Occidentală continuă să fie cea mai paşnică regiune, majoritatea ţărilor clasându-se pe primele 20 de poziţii. În contrast, Europa Centrală şi de Est a fost afectată de o creştere a nivelului instabilităţii politice şi o înrăutăţire a relaţiilor cu ţările învecinate. Războiul din Afganistan a avut din nou un impact negativ asupra punctajelor obţinute de statele implicate în conflict.
Ţările care au înregistrat cel mai pronunţat regres din această regiune au fost Rusia, Turcia, România şi Estonia, cu punctaje mai slabe cu 7, 13 şi respectiv 20 la sută faţă de anul trecut. Pe de altă parte, Croaţia, Uzbekistan şi Bulgaria sunt ţările din regiune care au înregistrat cele mai importante progrese.
În contextul continuării recesiunii globale, pacea globală a fost afectată şi în 2010 de un fenomen al intensificării conflictelor şi instabilităţii care a început în 2008, mai multe ţări înregistrând o creştere semnificativă a numărului de omoruri sau demonstraţii violente, potrivit GPI.
Irak, Afganistan şi Somalia, pe ultimele locuri
Noua Zeelandă, una dintre ţările clasate în primele zece poziţii care şi-au îmbunătăţit nivelul păcii în 2010, s-a m