Majoritatea societăţilor vasluiene au ajuns să pună lacăt pe uşă din cauza datoriilor foarte mari înregistrate la stat. Patronii susţin că vinovată de falimentele în lanţ este impozitarea excesivă, pe fondul crizei economice.
Statul român este „doamna cu coasa“ pentru cei mai mulţi întreprinzători vasluieni care ajung să fie declaraţi faliţi. 351 de firme din judeţ au intrat în insolvenţă, dintre care 122 doar de la începutul acestui an. „În momentul în care firmele nu-şi mai pot achita datoriile, creditorul, care cel mai adesea este statul, cere insolvenţă. Urmează procesul, iar Tribunalul stabileşte un lichidator care scoate la vânzare activele societăţii respective“, susţine Ioan Zaharia, director la Oficiul Registrului Comerţului Vaslui (ORC). Suma minimă pentru care un creditor poate cere insolvenţă unei firme este de 30.000 de lei.
Îngropaţi în impozite
Majoritatea firmelor ajung să fie lichidate din cauza datoriilor acumulate la stat, cele mai multe fiind taxe şi impozite neachitate. „Societăţile se mai înţeleg între ele în ceea ce priveşte plata datoriilor, însă statul nu este la fel de înţelegător“, explică şeful ORC. Şefii patronatului spun că anul acesta s-au dizolvat de zece ori mai multe firme comparativ cu anul precedent şi au o explicaţie.
„Eu am anticipat de acum un an faptul că lucrurile nu merg bine. Un prim motiv ar fi introducerea impozitului forfetar. Anul trecut noi am solicitat la nivel naţional o compensare de urgenţă între datoriile statului către mediul privat, lucru care nu s-a făcut“, spune Ovidiu Copacinschi, preşedintele Asociaţiei Patronale a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (IMM) Vaslui. Acesta susţine că statul trebuie să slăbească „frâiele“, dacă mai speră în revenirea economiei.
„Dacă statul nu face investiţii, haideţi să scutim impozitul pe profitul reinvestit. Dacă tu, statule, nu-ţi plăte