Ambasada SUA a acordat 30.000 dolari Asociaţiei Culturale Hyeronimus pentru inventarierea a 4.500 de artefacte descoperite pe locul Catedralei Romano-Catolice Sfântul Mihail şi al Palatului Arhiepiscopal din Alba Iulia.
Ambasadorul SUA în România Mark H. Gitenstein a participat astăzi la ceremonia de finalizare a unui proiect prin care 4.518 de obiecte ceramice, monede, unelte, arme şi bijuterii au fost catalogate, restaurate, inventariate şi expuse la Palatul Arhiepiscopal Romano-Catolic din Alba Iulia. Proiectul a fost finanţat ptin intermediul Departamentului de Stat al SUA cu suma de 30.000 de dolari.
Piese provenite din perioada romană şi Evul Mediu
În ultimii 10 ani pe locul Catedralei Romano-Catolice din Alba Iulia au fost scoase la lumină peste 10.000 de fragmente ceramnice, unelte, piese de armament şi podoabe. „Acest program finanţat de Departamentul de Stat ne-a permis selectarea celor mai imporatante artefacte şi realizarea unui inventar şi a documentaţiei pentru mai mult de 4500 de piese. Prin acestă muncă s-a dat o identitate acestor obiecte care vor putea fi expuse astfel şi în alte muzee din ţară şi din străinătate. De altfel la sfârşitul acestei verii o parte dintre obiecte vor fi expuse şi la Budapesta“, a spus coordonatorul proiectului Daniela Marcu Istrate.
Obiectele care au fost descoperite şi expuse acoperă o largă perioadă de timp. „Au fost restaurate fragmente ceramice, unelte, plăci de paviment şi podoabe care provin din perioada romană, acoperă epoca marilor migraţii şi întreg Evul Mediu“, a mai spus Daniela Marcu Istrate. O parte din banii obţinţi prin acest proiect au fost foloşi şi pentru realizarea unui depozit în care obiectele să fie corespunzător conservate. Depozitul este dotat cu aparatură care înregistrează nivelul de temperatură şi umiditate.
Ambasadorul a luat cuvântul la desc