Estonia va deveni a 17-a tara care va folosi moneda unica europeana, ministrii de Finante din zona euro acceptandu-i candidatura, in ciuda avertizarilor Bancii Centrale Europene ca tarile baltice ar putea avea mari probleme cu inflatia.
Pe de alta parte, faptul ca fost republica sovietica, intrata in Uniunea Europeana in 2004, a fost acceptata in zona euro demonstreaza ca problemele din Grecia nu au descurajat extinderea spre est, comenteaza analistii de la Bloomberg.
In luna aprilie, Estonia avea o inflatie de 2,5%, iar Banca Centrala Europeana se teme ca acest nivel s-ar putea majora, din cauza cresterii economice lente din zona euro.
"Nu mai avem loc de inflatie. BCE si-a exprimat grijile privind recesiunea si in cazul celorlalte tari care au intrat in zona euro", a declarat ministrul Finantelor din Estonia, Jurgen Ligi.
Guvernele din cele 16 tari care sunt deja in zona euro au puterea de decizie asupra noilor candidati, BCE avand doar rol de consiliere. Decizia va fi formulata oficial pe 13 iunie, de catre ministrii de Finante, urmand a fi revizuita in cadrul summit-ului UE, pe 17 iunie.
Avand un produs intern brut de numai 14 miliarde de euro, Estonia va fi a doua cea mai mica economie din zona euro, dupa ea aflandu-se doar Malta.
Inflatia pe intreg anul va fi de 1,3%, in 2010, si de 2%, in 2011, potrivit estimarilor. De asemenea, Estonia a indeplinit si celelalte conditii: a respectat tintele de deficit bugetar, datorii, dobanda pe termen lung si stabilitatea monedei nationale.
Potrivit analistilor, intrarea Estoniei va marca o ultima etapa in expansiunea zonei euro pentru mai multi ani. Lituania si Letonia sunt urmatoarele pe lista, avand drept termen limita anul 2014. Polonia, cea mai mare economie din Europa de Est, si Republica Ceha nu au stabilit inca un deadline.
@N_