Ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Mark H. Gitenstein, s-a aflat astăzi la Alba Iulia, pentru a participa la ceremonia de finalizare a unui proiect finanţat prin intermediul Fondului Ambasadorial pentru Conservarea Obiectivelor Culturale ale Departamentului de Stat al SUA. Sursa: Mihaela Moraru
Finanţarea, în valoare de 30.000 de dolari, a fost acordată Asociaţiei Culturale Hyeronimus, în vederea elaborării documentaţiei şi inventarierii celor aproximativ 4.500 de artefacte descoperite pe locul Catedralei Romano-Catolice „Sfântul Mihail" şi al Palatului Arhiepiscopal din Alba Iulia.
Artefactele au fost descoperite cu ocazia lucrărilor de reparaţie şi restaurare a catedralei, pe parcursul a zece ani de săpături. Cele peste 10.000 de obiecte ilustrează perioada romană, epoca migraţiilor, întregul ev mediu şi începuturile epocii moderne, până în jurul anului 1.700, potrivit coordonatorului proiectului, Daniela Marcu Istrate.
Ajutor financiar de la Arhipiscopia Romano-Catolică
O parte dintre obiectele care au fost restaurate şi inventariate fac acum obiectul unei expoziţii permanente amenjată la Palatul Arhiepiscopal. Potrivit arhiepiscopului romano-catolic György Jakubiny, au fost primite deja solicitări ca această expoziţie să fie itinerată în mai multe oraşe din ţară, dar şi la Budapesta şi în alte oraşe din Ungaria.
Arhiepiscopia Romano-Catolică din Alba-Iulia a pus la dispoziţie un spaţiu expoziţional şi un spaţiu de depozitare a artefactelor care nu sunt expuse, dar a contribuit şi financiar la acest proiect.
„Prin acest eveniment arătăm cât de importantă este cultura românească pentru noi şi cât de importanţi sunt românii ca prieteni şi aliaţi pentru Statele Unite", a declarat ambasadorul SUA, Mark H. Gitenstein.
El a precizat că orice organizaţie poate depune cereri pentru a obţine finanţare pentru proi