Numărul sătmărenilor care apelează la Centrul Social de Urgenţă a crescut cu circa 40% în ultima perioadă. Rămaşi fără un loc de muncă, tot mai mulţi tineri, dar şi familii obişnuite s-au refugiat la Adăpostul de Noapte, neavând din ce să îşi mai achite o chirie.
Numărul asistaţilor sociali care au apelat la Centrul Social de Urgenţă pentru Persoanele fără Adapost a crescut vertiginos. În ultima perioadă, pe lângă asistaţi mai vechi ai Centrului, circa 20 de persoane rămase fără un acoperiş deasupra capului s-au refugiat în Adăpostul de Noapte din cauză că nu au mai reuşit să facă faţă cheltuielilor de întreţinere în chirie. „Este îngrijorător faptul că sunt din ce în ce mai mulţi tineri care apelează la ajutorul nostru, chiar şi familii, oameni obişnuiţi, dar care au rămas fără un loc de muncă şi nu au mai reuşit să îşi achite o chirie şi utilităţile pentru aceasta. În prezent funcţionăm peste capacitatea normală. Dacă în mod obişnuit în aceasta perioadă erau circa 40 de asistaţi, acum numărul acestora se apropie zilnic de 70. Oricum avem în evidenţe peste 100 de persoane, dar unii mai dorm pe la rude sau în localităţile unde îşi găsesc ceva de lucru. Avem doar 60 de paturi, iar restul dorm pe jos, pe saltele“, spune Daniel Săveanu, directorul instituţiei.
Tiberiu Mezei (24 de ani) este printre puţinii asistaţi ai Centrului care are un loc de muncă stabil, fiind angajat cu forme legale. „Am stat în chirie cu mai multe persoane însă nu ne-am mai putut permite cheltuielile. Am venit aici la Adăpost de două zile şi vreau să stau o perioadă, până îmi strâng bani de o chirie“, spune tânărul.
Zilierii, primele victime ale crizei
Cei care îşi câştigau existenţa cu ajutorul muncilor sezoniere au rămas pe drumuri din cauza lipesi unui loc de muncă. „Eu am lucrat în construcţii şi amenajări interioare, dar acum, cu criza aceasta, nu îmi găs