Un chinez din cinci moare din cauza maladiei, ca urmare a dezvoltării haotice a industriei. Sute de sate din China au devenit incubatoare cancerigene din cauza fabricilor relocate în mediul rural din marile oraşe.
Zheng Gumei credea că zace din cauza unei răceli până când doctorul a rugat-o să-l lase singur cu fiul ei în cameră.
Vezi VIDEO aici.
„Am ştiut atunci că am o boală gravă", povesteşte chinezoaica de 47 de ani, ştergându-şi lacrimile de pe obraji. „Sunt sub tratament acum. Vedeţi, a început să-mi cadă părul", le-a spus fermiera jurnaliştilor de la „The Guardian", arătându-le efectele chimioterapiei.
Asemeni celorlalţi localnici ai satului Xinglong, situat în apropierea unui parc industrial din provincia chineză Yunnan, Zheng Gumei nu înţelegea exact cauza bolii ei. „Poluarea e rea în satul ăsta, oamenii se îmbolnăvesc", intuieşte femeia.
Astfel de poveşti dramatice au devenit destul de comune în China, în ultimii ani, de când economia ţării a început să cunoască o dezvoltare alertă. De anul trecut şi până în prezent, autorităţile au constatat o explozie a numărului de cazuri de otrăvire în rândul oamenilor care locuiesc în apropierea furnalelor fabricilor.
Comunităţile chineze care reciclează deşeurile electronice sunt expuse la otrăvire cu mercur, cadmiu şi brom, substanţe care ajung în apă sau în hrană, arată studii recente. La nivel naţional, în China, rata îmbolnăvirilor de cancer a crescut continuu din 1990, astfel că, în 2007, una din cinci morţi era cauzată de această boală.
Peste 400 de localităţi toxice
În timp ce guvernul chinez se laudă că luptă împotriva poluării mai eficient decât alte administraţii, numeroase fabrici au fost mutate din zonele urbane în zone rurale foarte sărace.
În acest context, mass-media din China scrie adesea despre „satele canceroas