Dacă până acum estimările indicau că preţul barilului va urca la 90 de dolari, ultimele prognoze arată o scădere de până la 60 de dolari pe baril. Europenii nu vor beneficia însă de ieftinirea carburanţilor
În perioadele de incertitudine a economiei mondiale, investitorii manifestă o aversiune crescută faţă de asumarea riscurilor. Aprecierea dolarului, care a ajuns pe 25 mai la cotaţia de 1,22 unităţi pentru un euro, îndreptându-se rapid spre paritate, a contribuit în mare măsură la scăderea cotaţiilor petrolului.
Un dolar puternic determină reducerea consumului în ţările europene din cauza faptului că preţul carburanţilor exprimat într-un euro mai slab este mai mare. La începutul lunii mai, mai exact pe 3 mai, preţul petrolului a fost de 87,47 dolari pe baril, acesta atingând în aceeaşi zi maximul pe anul în curs (89,51 dolari pe baril).
Ultimele zile ale lunii au adus însă o scădere de 22% faţă de cotaţia maximă, ajungându-se la 68 de dolari pe baril. Scăderea cotaţiei petrolului sub 69 de dolari pe baril, considerat acum în practica bursieră prag-suport, poate conduce la atingerea de noi minime în jurul valorii de 65 de dolari pe baril. Mai mult, în absenţa speculatorilor, preţul tinde spre valoarea dată de cererea şi oferta din acest moment, care se situează în prezent la aproximativ 60 de dolari pe baril.
AVERSIUNE FAŢĂ DE RISC. Scăderea bruscă a cotaţiilor bursiere nu este însă conjuncturală, speculatorii renunţând masiv la contractele la termen în care pariau pe aprecierea în continuare a cotaţiilor.
Conform datelor furnizate de Comisia SUA pentru Tranzacţiile Futures cu Mărfuri, în săptămâna 11-18 mai, fondurile cu capital de risc (hedge funds) au renunţat la 32% din contractele prin care mizau pe o scumpire a ţiţeiului, cel mai mare procentaj din ultimele opt luni. Ieşirea marilor investitori instituţionali de pe această piaţă r