Miniştrii europeni de Finanţe, reuniţi la Luxemburg, au ajuns la un acord, luni seară, cu privire la crearea de noi sancţiuni pentru ţările foarte îndatorate şi la examinarea prealabilă de către Uniunea Europeană a proiectelor naţionale de buget, informează AFP."Vom îmbunătăţi Pactul (de stabilitate şi de creştere) creând mai multe sancţiuni, care să intervină mai devreme", a anunţat preşedintele UE, Herman Van Rompuy, la finalul reuniunii de la Luxemburg, care a permis
Miniştrii europeni de Finanţe, reuniţi la Luxemburg, au ajuns la un acord, luni seară, cu privire la crearea de noi sancţiuni pentru ţările foarte îndatorate şi la examinarea prealabilă de către Uniunea Europeană a proiectelor naţionale de buget, informează AFP.
"Vom îmbunătăţi Pactul (de stabilitate şi de creştere) creând mai multe sancţiuni, care să intervină mai devreme", a anunţat preşedintele UE, Herman Van Rompuy, la finalul reuniunii de la Luxemburg, care a permis concretizarea deciziilor de principiu luate pe 21 mai.
Acordul presupune posibilitatea aplicării de sancţiuni chiar dacă limita actuală, de trei la sută din PIB, fixată prin Pact pentru deficitele publice, nu este încă depăşită. Aceste sancţiuni, ce urmează a fi definite, ar putea fi decise dacă o ţară nu a ţinut cont de avertizările partenerilor săi cu privire la deficitul public sau dacă nivelul total al datoriei sale creşte prea rapid.
O altă noutate avută în vedere de UE se referă la o atenţie sporită faţă de datoria de stat, care nu trebuie să depăşească 60 la sută din PIB, şi nu doar faţă de deficitele anuale. Ideea este de a putea declanşa procedurile pentru deficit excesiv mai devreme, pentru ţările ale căror datorii nu scad destul de rapid.
Pactul de Stabilitate prevede, teoretic, penalizări pentru ţările din zona euro ce depăşesc pragul limită de trei la sută din