Diminuarea pensiilor şi a salariilor criticată de Asociaţia Internaţională a Juriştilor Democraţi printr-o rezoluţie trimisă FMI, Comisiei Europene şi ONU
"Asociaţia Internaţională a Juriştilor Democraţi (AIJD) de la Bruxelles cere Parlamentului României să nu valideze măsurile de diminuare a pensiilor şi a salariilor, deoarece aceste măsuri contravin dreptului internaţional şi jurisprudenţei CEDO", precizează vicepreşedintele AIJD şi preşedinte al Uniunii Juriştilor din România, Gavril Iosif Chiuzbaian. AIJD - cea mai importantă organizaţie mondială a profesiilor juridice cu statut special pe lângă ONU - consideră că "reducerea cuantumului pensiilor, după ce persoanele în cauză au plătit cât timp au fost salariaţi, este o măsură retroactivă de spoliere şi o gravă încălcare a principiilor garantate de dreptul internaţional". Biroul AIJD consideră că orice recalculare a unor pensii acordate legal şi aflate în plată - inclusiv a celor de serviciu ale magistraţilor - înseamnă o încălcare de către stat a propriei legislaţii, ceea ce ar avea repercusiuni grave asupra stabilităţii juridice şi asupra caracterului de stat de drept.
"AIJD a fost fondată de renumitul jurist şi diplomat francez René Cassin - prieten apropiat al lui Titulescu - şi în prezent îl are ca preşedinte de onoare pe Nelson Mandela. În numele Biroului AIJD, originalul documentului în limba engleză s-a transmis de către Dr. Jeanne Mirer (S.U.A.), preşedintele organizaţiei, şi Dr. Roland Weyl (Franţa), prim-vicepreşedinte, Uniunii Juriştilor din România, conducerii FMI, Comisiei Europene, ONU şi mass-media internaţională. Considerăm că juriştii care încearcă să susţină, prin construcţii artificiale, aşa-zisele măsuri anti-criză, fac de ruşine şcoala română de drept", se arată în comunicatul remis redacţiei noastre de Uniunea Juriştilor din România.
De precizat că avocaţi di