Femeile care au carenta de fier, des intalnita in cazul lor, trebuie sa consume, pe langa suplimente de fier, si alimente care il contin.
Conform HealthCastle.com, cele mai bune surse vegetale de fier sunt lintea si fasolea gatita, semintele de dovleac, cartoful copt in coaja, si sparanghelul la conserva, ultimele doua continand insa mai putin fier decat primele.
Dintre sursele animale, excelente sunt ficatul de porc, stridiile, ficatul de pui, de vita, midiile. Mai putin bogate in fier, insa deloc de neglijat, sunt si sardinele, curcanul si crevetele.
Ficatul, contraindicat femeilor gravide
De mentionat este ca femeile insarcinate nu ar trebui sa consume ficat, acesta fiind foarte bogat in Vitamina A. O cantitate prea mare din aceasta vitamina poate fi periculoasa pentru copil.
Nu doar alimentele care contin fier sunt obligatorii daca ai anemie, ci si cele care favorizeaza absorbtia de fier. Dintre acestea, de mentionat sunt carnea de pui si pestele, fructe precum portocale (si sucul de portocale e indicat), pepene galben, grepfrut, legume precum brocoli, muguri de varza de Bruxelles, rosii (si sucul de rosii), cartofi si ardeii grasi. Un pahar de vin alb e indicat in acesta perioada.
Despre cel rosu nu poate fi insa vorba, la fel si despre ceai sau cafea, care inhiba absorbtia de fier. Contraindicate sunt si spanacul, cartofii dulci, rubarba, cerealele integrale, produsele din soia si cele care contin tarate.
Femeile care au carenta de fier, des intalnita in cazul lor, trebuie sa consume, pe langa suplimente de fier, si alimente care il contin.
Conform HealthCastle.com, cele mai bune surse vegetale de fier sunt lintea si fasolea gatita, semintele de dovleac, cartoful copt in coaja, si sparanghelul la conserva, ultimele doua continand insa mai putin fier decat primel