Comisia va solicita autorităţilor române să rezolve aspectele care nu sunt conforme cu legislaţia UE cât de curând posibil
"Comisia Europeană a fost consultată foarte târziu"
Ordonanţa din 30 mai privind noi măsuri de combatere a evaziunii fiscale "ridică o serie de îngrijorări în ceea ce priveşte conformitatea sa cu legislaţia UE", au declarat ieri pentru Mediafax oficialii europeni, anunţând că Guvernul nu a ţinut cont de observaţiile sale.
"Comisia Europeană a fost consultată foarte târziu de către autorităţile române în ceea ce priveşte această ordonanţă, oferind un termen limită foarte scurt până la care Comisia să facă observaţii", se arată în răspunsul transmis Mediafax, potrivit căruia ordonanţa "ridică o serie de îngrijorări în ceea ce priveşte conformitatea sa cu legislaţia UE privind taxele şi accizele". "Din cauză că au adoptat-o mai repede decât şi-au planificat, autorităţile române nu au ţinut cont de observaţiile Comisiei pe această temă", se precizează în răspuns.
Precizând că nu poate face publice mai multe detalii pe acest subiect, Comisia subliniază că va reitera observaţiile sale referitoare la această ordonanţă către autorităţile române şi "le va solicita acestora să rezolve aspectele care nu sunt conforme cu legislaţia UE cât de curând posibil".
Premierul Emil Boc a anunţat că Guvernul a decis în 30 mai să introducă noi măsuri de combatere a evaziunii fiscale, printr-o ordonanţă de urgenţă, care nu a fost încă publicată în Monitorul Oficial.
Potrivit proiectului de ordonanţă, achiziţiile intracomunitare de cereale, legume, fructe, carne, peşte, flori, zahăr şi materiale de construcţii vor avea TVA, iar pentru tranzacţiile în interiorul ţării cu aceleaşi produse, la care se adaugă pâinea, va fi aplicată taxarea inversă, respectiv la beneficiar.
Ministerul Finanţelor recunoaşte că atât aplicare