Prin pachetul de măsuri anticriză, Guvernul vrea să blocheze ieşirea din activitate înainte de termen până la intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor. Pentru a scăpa de reducerea cu 25% a salariilor, bugetarii vârstnici şi-au depus dosarele de pensionare anticipată.
Anunţul blocării pensionărilor anticipate făcut de Executiv acum o lună i-a speriat pe angajaţii vârstnici şi i-a determinat să ceară ieşirea urgentă la pensie. Luna trecută au recurs la soluţia pensionării înaintea limitei de vârstă 230 de angajaţi din Bistriţa-Năsăud, faţă de 40-50 într-o lună obişnuită.
„Dintre cei care şi-au înregistrat dosare de pensionare, circa 40% sunt cadre didactice sau funcţionari publici", spune Ioan Turc, purtătorul de cuvânt al Casei de Pensii Bistriţa-Năsăud. „Noi continuăm să primim dosarele de pensionare anticipată până când reglementarea în cauză este publicată în Monitorul Oficial", explică Turc.
CITEŞTE ŞI:
Om bogat, om sărac: cea mai mare pensie-26.924 de lei, cea mai mica pensie-233 de lei
Val de cereri pentru pensionare anticipată
Rămaşi fără locuri de muncă la o vârstă înaintată, sute de vrânceni aleg să se pensioneze anticipat
Aniţa Puţura, 58 de ani, a fost până acum patru zile referent superior la Direcţia Generală a Finanţelor din Bistriţa-Năsăud. Ar fi trebuit să se pensioneze pentru limită de vârstă în noiembrie 2011. „Măsurile de austeritate ale Guvernului m-au pus pe gânduri. Am lucrat 38 de ani şi 5-6 luni şi am spus că este destul. După ce am făcut o simulare de pensie, mi-am dat seama că nu am de pierdut. Mi-e teamă ca nu cumva să mă trezesc că trebuie să rămân angajată până la 65 de ani", explică fosta funcţionară.
Conform calculelor sale, pensia care i se cuvine va fi de 1.075 de lei, iar după reducerea de 15% anunţată de Guvern, pensia ei va ajunge la circa 900 de lei. „950 de lei luam în