De la 1 iulie spitalele din Argeş ar trebui preluate de consiliile locale ale localităţilor unde ele funcţionează, însă primarii se tem de datoriile enorme acumulate de către cele 17 unităţi medicale din Argeş.
Deşi Ministerul Sănătăţii a dat un ordin prin care datoriile de până la 31 marie 2010 vor fi plătite din bugetul său, primarii şi managerii de spitale nu văd posibil acest lucru.
Spitalul Judeţean Piteşti sponsorizeză Guvernul
Pe primul loc în topul datornicilor sănătăţii argeşene se află Spitalul Judeţean Piteşti, cu o datorie de 21,7 milioane de lei. Acesta ar urma să fie preluat de către Consiliul Judeţean Argeş. Managerul spitalul spune însă că această descentralizare este neclară. “Nu înţeleg ce înseamnă descentralizare când datoriile rămân tot la Ministerul Sănătăţii şi cum se vor achita acestea când acum se vorbeşte de restructurări şi tăieri de salarii.”, spune medical Gheorghe Frătoiaca, managerul Spitalului Judeţean din Piteşti. “Spitalul Judeţean este, la ora actual, sponsor al Guvernului, pentru că 30% dintre pacienţii trataţi sunt neasiguraţi. Normal că s-au acumulat aceste datorii. Eu cred că descentralizarea va privi doar partea administrativă, de personal”, spune medicul Gheorghe Frătoaica.
“Nu au cum să stringă aceste datorii”
La Curtea de Argeş, Spitalul Municipal care desertveşte cam 100.000 de oameni din partea de nord a judeţului, are o datorie de 479.000 de lei, aproape jumătate fiind către compania Aquaterm, deţinută de către Consiliul Local. “Aşteptăm să vedem ce va fi. Oricum nu cred că vor putea fi şterese aceste datori. Noi îi păsuim cu datoriile către compania Aquaterm. Şi dacă se va descentraliza, ar trebuie descentralizată şi Casa de Asigurări de Sănătate, pe judeţe şi să preaia şi această instituţie o parte din cheltuieli”, spune primarul municipiului Curtea de Argeş, Nicolae Diaconu.
S