Trei din patru pacienţi cu cancer se plâng de oboseală cronică, efect secundar al chimioterapiei. Potrivit unui studiu publicat la începutul acestei săptămâni, 300 de pacienţi bolnavi de cancer au un numitor comun în răspunsurile lor: oboseala.
Studiul este o premieră în Franţa. El şi-a propus să evalueze şi să compare percepţiile pacienţilor, pe de o parte, şi ale cadrelor medicale, pe de altă parte, privitor la simptomele care afectează cel mai puternic calitatea vieţii bolnavilor de cancer. În studiul realizat cu sprijinul laboratorului Amgen au fost incluşi 300 de bolnavi, 250 de medici şi 109 infirmiere.
Răspunsurile colectate sunt remarcabile prin consensul privitor la unele întrebări. Prima informaţie valoroasă: 77% din pacienţii cu cancer susţin că suferă de oboseală şi 37% descriu starea de oboseală ca fiind puternică şi foarte puternică. Din răspunsurile formulate de cadrele medicale rezultă că, în majoritatea lor, acestea sunt de acord că oboseala este de departe primul efect al bolii, iar 88% din ele recunosc că acest simptom este dificil de ţinut sub control eficient şi corect.
În mod paradoxal, doctorul Frédéric Maloisel, hematolog, membru în comitetul ştiinţific al acestui studiu, susţine că răspunsurile conţin şi o veste bună. Aceste răspunsuri dovedesc că s-au făcut progrese în tratamentul altor efecte asociate bolii, de exemplu, tratamente contra durerii. De asemenea, dovedesc faptul că 93% din pacienţii chestionaţi s-au declarat satisfăcuţi de modul cum sunt îngrijiţi. De obicei, neoplasmul este în prima fază o luptă contra morţii, iar problemele privitoare la calitatea vieţii trec în planul al doilea.
Dar tratamentele au evoluat, permiţând creşterea speranţei de viaţă şi îmbunătăţirea relaţiei pacient-medic, spune doctorul Lauren Seleck, oncolog. Astfel, la ora actuală, pentru combaterea anemiei,