Ei bine, se pare că da. Experţii americani o numesc uz excesiv de internet şi tehnologie de ultimă oră, scrie The New York Times. "Din ce în ce mai mult, viaţa începe să semene cu un chat virtual", crede doctorul Elias Aboujaoude, directorul Clinicii de Control al Impulsurilor din Stanford.
În "viaţa cognitivă" - aşa cum numeşte acesta existenţa offline - persoanele care sunt mult prea ataşate de web, iPod-uri şi smarthpones tind să devină impulsive, uituce, fără răbdare şi chiar narcisiste.
"Cât de des verifici email-ul?"
Fiind vorba despre oameni dependenţi de internet, aceştia pot uşor să verifice nivelul fenomenului online, la NetAddiction.com. Site-ul oferă un test pe bază de întrebări directe, de tipul "Neglijaţi treburile casnice pentru a petrece mai mult timp pe internet?" sau "Cât de des vă verificaţi email-ul?".
Bineînţeles, investigarea "narcotizării" cu world wide web nu se limitează la atât.
Universitatea din Melbourne, Australia, a implicat aproape 200 de studenţi în aşa-numite teste de risc, organizate pe două paliere: dependenţa de jocurile de noroc şi cea de internet. Rezultatele arată că dacă 5 la sută dintre studenţi se desprind greu de activităţi cum ar fi pariurile, nu mai puţin de 10 la sută sunt realmente acaparaţi de internet.
Înstrăinarea faţă de prieteni şi familie este considerat principalul pericol în aceste cazuri. Totuşi, psihologii nu se grăbesc să eticheteze dependeţa de internet şi accesoriile tehnologice.
Internetul, cutie cu amintiri
"Se poate ca promptitudinea internetului, eficienţa iPhone-ului şi anonimitatea convorbirilor virtuale să producă un aşa impact asupra individului încât să-i modifice personalitatea", ia în considerare doctorul Aboujaoude în cartea sa, "Eul virtual: internetul şi fracturarea sinelui".
Lucrarea în cauză mai formulează o ipoteză: este posibil ca nevoia de