In numai cateva zile, euro a prins viteza si cu toate presupusele interventii de temperare a cursului din partea BNR, cotatiile leu/euro au urcat ieri pana la 4,24 lei/euro in a doua parte a sedintei de tranzactionare, consemnand cel mai ridicat nivel de la inceputul anului.
Din nou emotii in crestere pentru clientii care au de rambursat credite in euro, dar si riscuri de aparitie a unui nou val de scumpiri atat timp cat dolarul american - care da tonul in pretul carburantilor - a ajuns la un record istoric de 3,55 lei.
Moneda unica europeana a atins maximul ultimelor sase luni, cotatia afisata de Banca Nationala la jumatatea sedintei de tranzactionare ajungand la 4,2180 lei/euro. Euro a urcat cu aproape 13 bani fata de nivelul inregistrat vineri, cand reusise sa sparga pragul psihologic de 4,2 lei pentru prima data din luna ianuarie incoace. In a doua parte a sedintei, moneda europeana a continuat sa se aprecieze, iar Banca Centrala Europeana, care culege datele mai tarziu fata de BNR, a calculat un curs de 4,2359 lei.
Analistii bancilor locale si-au schimbat in acest context previziunile privind evolutia cursului in perioada urmatoare, asteptandu-se ca presiunile de depreciere sa se mentina pentru o perioada mai lunga de timp in conditiile in care revenirea economiei va intarzia si implementarea masurilor de ajustare fiscala va fi relativ dificila.
"Ajustarea fiscala si revenirea economiei vor avea loc pe o perioada mai lunga de timp si de aceea nu mai sunt motive sa vedem o apreciere a leului. Probabil ca si in perioada urmatoare banca centrala va continua sa monitorizeze cu grija cursul de schimb si de aceea nu ne putem astepta la deprecieri ample.
De fapt, miscarile de depreciere a leului au fost reduse in comparatie cu fluctuatiile monedelor din regiune", comenteaza Nicolaie Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank.
ING