29 aprilie 1880 certificatul de naştere al Bătrânei Doamne
Bună dimineaţa, distinsă audienţă, dragi oaspeţi şi prieteni ai Băncii Naţionale. Sunt onorat să salut cu toată căldura prezenţa dumneavoastră aici, în sala care poartă numele unuia dintre cei mai de seamă guvernatori ai Băncii Naţionale, Mitiţă Constantinescu! Oaspeţilor de onoare d-na Gabriela Adameşteanu, d-na Ana Blandiana, d-l Radu Boroianu şi d-l Horia-Roman Patapievici le mulţumesc că au răspuns dorinţei noastre de a spune câteva cuvinte despre Bătrâna Doamnă a societăţii româneşti.
Serbăm a 130-a aniversare de la înfiinţarea băncii centrale a României. Ziua ei de naştere este 29 aprilie 1880, pe stil nou, când a văzut lumina tiparului, prin publicarea în Monitorul Oficial, decretul domnesc de înfiinţare a Băncii Naţionale a României. În istoria băncilor centrale, BNR este, după o clasificare cvasiomologată, a 16-a bancă centrală din lume, dintre cele peste 200 câte există în prezent; deci chiar o Bătrână Doamnă. Această instituţie s-a înfiinţat cu 10 ani înainte de Banca Japoniei sau Banca Italiei şi cu 33 de ani înainte de banca centrală a SUA.
Data de 29 aprilie este un fel de certificat de naştere. BNR s-a fiinţat însă printr-un lung proces pe tot parcursul anului 1880. Din acest motiv, vom avea mai multe evenimente pe tot parcursul acestui an. Am descris pe larg momentele de fiinţare a BNR la începutul acestei primăveri, în cadrul lucrărilor celui de-al 18-lea Simpozion de istorie şi civilizaţie bancară Cristian Popişteanu, într-o ediţie dedicată Băncii Naţionale a României. Se cuvine să vă readuc în atenţie câteva dintre ele. Vorbim cu două date, pe stil vechi-stil nou.
Scurtă cronologie a anului bancar 1880
1880
27 februarie/10 martie: I.C. Brătianu, preşedintele Consiliului de Miniştri, depune la Parlament proiectul Legii constitutive a Bănce