Guvernul de la Pretoria doreşte să apere imaginea ţării mutându-i departe de stadioane, pe perioada turneului final, pe săracii care trăiesc în barăci. Sursa: Reuters
Deşi Africa de Sud este departe de a reprezenta o ţară sigură din punct de vedere al securităţii, pe durata turneului final va exista un mare aflux de turişti în această ţară. Conform statisticilor, peste 95 la sută dintre oaspeţi vor fi grupuri de fani ale echipelor participante.
Autorităţile încearcă din răsputeri să ascundă, pe ultima sută de metri, elementele negative care afectează imaginea celei mai bogate ţări de pe Continentul Negru. La Cape Town s-a luat măsura mutării în afara zonei de impact cu turiştii a populaţiei sărace, de culoare, care trăieşte în barăci din metal. Locuinţele se află la doar un kilometru de stadionul „Green Point”.
„Partea vătămată” a reacţionat imediat. Oamenii au decis să nu stea pasivi, fiind revoltaţi fiindcă guvernul sud-african a găsit fonduri pentru organizarea Cupei Mondiale, dar nu şi pentru construirea unor case decente pentru săraci. În ziua deschiderii competiţiei sunt anunţate mai multe manifestaţii de protest, dar intenţia de a face acest lucru în faţa lumii întregi, în apropierea stadioanelor, va fi probabil dejucată de poliţie, care a anunţat că va recurge la arestări.
Fortăreaţa japonezilor
Cu toate că autorităţile sud-africane promit că totul va funcţiona ca la carte pe durata competiţiei, selecţionerul japonez Takeshi Okada nu crede în minuni şi le-a interzis jucătorilor săi să iasă măcar un metru din buncărul în care s-a transformat hotelul de cinci stele Fancourt. Niponii au cerut împrejmuirea locului unde stau la Mondiale cu un gard prin care trece curent electric, iar baza este păzită şi de patru soldaţi înarmaţi.
„O mitralieră costă aproape nimic aici, iar viaţa omului nu valorea