Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, insistă pentru reluarea votului asupra numirii reprezentantului social-democraţilor, Valer Dorneanu, pentru un post de judecător constituţional. Bătălia între Putere şi Opoziţie pentru cele două posturi de judecător la Curte devine tot mai dură, în condiţiile în care Legile austerităţii ar putea ajunge la judecata magistraţilor.
Validarea lui Valer Dorneanu la Curtea Constituţională şi o eventuală victorie a liberalului Teodor Meleşcanu, propus de Comisia Juridică a Senatului pentru cel de-al doilea post de judecător, ar crea o majoritate în plenul Curţii defavorabilă actualei guvernări. Astfel, magistraţii numiţi la propunerea grupurilor parlamentare ale PSD şi PNL ar însuma şase voturi din cele nouă.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat ieri că plenul va decide dacă se va relua votul asupra numirii lui Valer Dorneanu. Declaraţia sa a venit la numai câteva ore după ce deputaţii PSD au acuzat-o că a încercat să introducă pe ordinea de zi a plenului de ieri repetarea votului pentru postul de judecător, dar fără succes.
Liderul social-democraţilor Victor Ponta a afirmat, înainte de începerea şedinţei, că Anastase vorbea la telefon cu premierul Emil Boc, apoi a înmânat aparatul unor deputaţi independenţi şi ai minorităţilor, cărora li "s-ar fi promis avantaje în schimbul votului pentru Curtea Constituţională".
Anastase a argumentat că solicitarea de reluarea a votului trebuie decisă de plen deoarece în Biroul Permanent al Camerei se fac "presiuni" pentru ca acest lucru să nu se întâmple.
Biroul Permanent al Camerei, în care Opoziţia este majoritară, a respins, luni, atât solicitarea liderului grupului PDL Mircea Toader ca în prima şedinţă de plen să se reia votul pentru alegerea unui judecător la Curtea Constituţională, cât şi cererea de elaborare a unui pun