Băcăuanii sunt revoltaţi şi spun că vor pierde ani întregi până-şi vor vedea procesele soluţionate.
Din această lună, judecătorii băcăuani nu vor mai lucra după cum le dictează conştiinţa, ci după normele stabilite de Consiliul Superior al Magistraturii. „Fiecare magistrat trebuie să acumuleze anual 3.930 de puncte. Acestea se acordă în funcţie de complexitatea dosarului. De exemplu, pentru dosarele de faliment se acordă câte două puncte“, explică judecătorul Maria Oborocianu, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bacău. Magistraţii sunt mai degrabă preocupaţi să-şi îndeplinească norma, şi cum mulţi lucrau peste aceste standarde, consecinţa firească este că au slăbit ritmul, iar procesele se lungesc cu luni şi chiar ani de zile.
„Intru în pământ şi nu mai termin procesele“
„Pot să vă spun că în luna aprilie s-au primit dosare în recurs şi s-a acordat termen tocmai în luna decembrie. Până să intervină această normare, termenele se acordau lunar“, susţine judecătorul Oborocianu.
Băcăuanii îşi văd acum buzunarele şi răbdarea puse la grea încercare de procesele interminabile. „Nici până acum nu se mişcau foarte rapid. Eu am pe rol procese de peste cinci ani şi nu le mai dau de capăt. Acum, dacă se pune problema să se prelungească termenul de judecată, intru în pământ şi tot nu termin procesele“, spune furios Ioan Chiriac.
Sute de dosare pe şedinţă
Judecătorii susţin că nu pot lucra mai repede pentru că sunt îngropaţi în dosare. Cel mai încercaţi sunt magistraţii de la Secţia Comercială, care judecă dosarele de faliment. „Personal, săptămâna trecută am avut într-o şedinţă 60 de dosare de faliment, iar în ziua următoare, la «recursuri», am intrat în sală cu 160 de dosare. Pentru un dosar ai nevoie de două zile de studiu. Într-o săptămână este imposibil să te ocupi de toate“, susţine judecătorul Oborocianu. Acesta a adăugat